Úspešné ženy vo svete rumu
Medzinárodný deň žien (8. marec) oslavuje úspechy nežného pohlavia na celom svete a vyzýva na prijatie opatrení na urýchlenie rodovej rovnosti. Dlhé roky bol svet výroby alkoholu výsostne mužským odvetvím, ale doba sa mení a vo viacerých spoločnostiach sa na pozície Master blender či distiller dostávajú talentované ženy, ktoré prinášajú nové inovatívne myšlienky do tohto odvetvia a vyvracajú tak zaužívané klišé.
Kto je Master Blender a Master Distiller?
Výber kvalitných surovín, výber kvasiniek, proces destilácie, výber sudov a pravidelná kontrola zrenia. Toto všetko sa vykonáva pod drobnohľadom školeného Mastera Distillera. Rum, ktorý dozrel v sudoch, zďaleka ešte nieje to, čo nájdeme vo fľaši. Je čas na majstrovský zásah skúseného odborníka - Mastera Blendera, ktorý zmieša rum z rozličných sudov tak, aby sa dosiahla želaná chuť. Je to kombinácia vedy a umenia, lebo rum v každom sude má osobité chuťové vlastnosti, takže sa blender musí spoliehať na skúsenosti a vlastný cit. Veľmi často tieto dve profesie vykonáva len jedna osoba.
Takúto pozíciu zastávajú aj niekoľko desaťročí a pri generačných výmenách, na pamiatku ich práce, renomované značky nechávajú odchádzajúceho Master Blendera namiešať zmes, ktorá bude jeho prácu pripomínať.
Pri príležitosti MDŽ, by sme vám radi predstavili 3 veľmi talentované ženy, ktoré sa dokázali presadiť v ťažkej konkurencii a vďaka svojmu vycibrenému vkusu získali titul “Masteros roneros”.
Jassil Villanueva Quintana
Rum Master Distiller Brugal
V roku 2013 rodina Brugal oznámila, že sa k zostave “Maestros roneros” pripojil potomok piatej generácie Jassil Villanueva Quintana. Nielenže bola prvou ženou, ale aj najmladšou držiteľkou tohto titulu v rumovom odvetví.
Jassil so značkou Brugal v podstate vyrastala. Ako mladé dievča počúvala príbehy pred spaním od svojich rodičov o zrode značky Brugal a o ich tradíciách. Neskôr pochopili, že aj ona je súčasťou tohto dedičstva a už v skorom veku u nej rodičia odsledovali vrodenú citlivosť na arómu a chuť. Tak sa začala jej kariéra.
S jej povýšením došlo aj k posunu od logistiky k výrobe tekutín a tlaku „naplniť očakávania starších Maestros Roneros“, uviedla v čase svojho vymenovania.
Nebolo potrebné sa obávať: jej prvým vydaním bol Papá Andrés Alegría. Luxusný rum, ktorý oslavuje zakladateľa značky Don Andrés Brugal Montaner.
Gabriela Ayala
Rum Master Blender Ron Cihuatán
Gabrielina vášeň pre objavovanie sa začala už v detstve. Vďaka svojmu otcovi, mikrobiológovi, mohla nadviazať kontakt s fascinujúcim svetom vedy už v rannom veku. Vždy ju nechával hrať sa s Petriho miskami a skúmavkami. Povzbudzoval ju, aby sa pozerala na život cez mikroskop.
Neskôr sa rozhodla študovať chemické inžinierstvo, čo jej umožnilo naplniť svoj sen. Naučila sa nebáť experimentovať a tvoriť nové produkty. Jednou z najväčších výziev pre ňu bolo vytvoriť 100% salvádorský rum. Výsledkom tohto snaženia bol vynikajúci produkt, Ron Cihután, ktorý sa uchytil vo svete ako inovatívny rum a stal sa zdrojom národnej hrdosti Salvadoru.
Gabriela tvrdí, že neexistuje nič také ako “chémia miešania” so schopnosťou tvoriť nové príchute. Vytváranie rumu je proces vnemov, pocitov a dokonca aj jedinečných momentov. Vôňa či chuť vám dokážu navodiť pocit zážitkov a spomienok. Ľudia, ktorí milujú rum, určite vedia o čom hovorí. Jej inšpiráciou sa stala aj Mayská kultúra, ktorá je typická pre rumy Ron Cihuatán.
Napríklad limitovaná edícia rumu Nikté, bola vytvorený ako pocta mystike Kay Nikté, mayského festivalu kvetov. Legenda hovorí, že pri oslave, ktorá sa konala pod svetlom polmesiaca, Maya ponúka bohyni Mesiaca more posvätných lupeňov. Ako malá objavila Ayala v babkinej záhrade rastlinu Nikté. Nepolapiteľný kvet, ktorý kvitne iba na jednu noc a naplní vzduch lákavou vôňou surového medu a jazmínu. Pred úsvitom vädne.
Lorena Vásquez
Rum Master Blender Zacapa
Lorena Vásquez sa narodila v Nikaraguy a byť Master Blender nie je pre ňu len profesia, ale hlavne životné poslanie. Pred tým než sa vydala, študovala chémiu, potravinársku technológiu a obchodnú správu. Svoju kariéru v Zacape začala v oddelení kontroly kvality, kde si vyladila svoju vrodenú citlivosť na arómu a chuť a jej kariéra rýchlo napredovala.
Táto na prvý pohľad krehká dáma, sa takmer 25 rokov v úlohe hlavného Master Blendera zaslúžila o zlepšenie systému zrenia sistema solera a vyvinula viacero svetovo známych rumov, vrátane Zacapa 23 a Zacapa XO.
Často vraví: "Keďže mám skutočnú vášeň pre výrobu rumu a som v srdci perfekcionista, nič mi nedáva väčšie potešenie, ako stretnúť sa s tými, ktorí si vážia a užívajú rum Zacapa."