TCRL: Čo sa stane, ak necháte zrieť rum v dvoch podnebných pásmach?
Za tajomnou skratkou TCRL je skrátený názov novej línie rumov Transcontinental Rum Line. Stojí za ňou francúzsko-taliansky dom La Maison du Whisky špecializujúci sa na whisky, rumy a alkohol. Do každej úrovne tohto rumu vložil svoje odborné know-know od vyhľadávania prvotriedneho svetového rumu, jeho fľašovanie až po predstavenie chuťového profilu s vysokou mierou transparentnosti. Čo presne to znamená a ako presne vám to bude pomáhať pri výbere rumu? Čítajte ďalej, vysvetlíme vám to v nasledujúcich riadkoch.
Pôvod
Rum Transcontinental Rum Line (TCRL) je výberom pôsobivých rumov z destilériek z rôznych kútov sveta, vrátane tých najstarších. Rumy pochádzajú z Karibiku, Strednej a Južnej Ameriky, Afriky aj z ďalekej Oceánie. Navzájom sa medzi sebou nemiešajú. Sú to rumy jasne pomenované krajinou pôvodu a rokom destilovania.
Dve fázy zrenia, dve podnebné pásma
Špeciálnou vlastnosťou rumov TCRL je proces zrenia, ktorý nás má ponoriť hlbšie do histórie. Napodobňuje obdobie kolonializmu a zámorských objavov, kedy sa rum dlhými plavbami po moriach a oceánoch prevážal z Nového sveta na starý kontinent (do Európy).
Rum prechádzal z jedného klimatického pásma do druhého, a to so vo významnej miere podieľalo aj na jeho výslednej chuti.
Tento proces bol napodobnený tak, že špecialisti z La Maison du Whisky nechali tieto rumy aj dnes zrieť v dvoch fázach. Každej v inom klimatickom pásme:
Prvá fáza zrenia nasleduje bezprostredne po destilácii v domovskej destilérke v tropickom klimatickom podnebí. Tropické podnebie urýchľuje všetky procesy, ku ktorým dochádza pri zrení rumu. Sprevádza ho, samozrejme, aj vyšší podiel tzv. anjelskej dane (prirodzená strata, ku ktorej dochádza dlhodobým odparovaním a zrením alkoholu v sudoch).
Druhá fáza zrenia rumu nastáva po prevoze do Európy - v chladnejšom miernom klimatickom pásme, kde rum v sudoch čaká na fľašovanie. Zároveň ďalej pomaly dozrieva. Odparuje sa však pomalšie a hladšie.
Kombinácia týchto dvoch období formuje finálny charakter rumu. Každý z rumov Transcontinental Rum Line prezrádza ich presný pomer priamo na etikete. Zaujímavosťou je, že je to pravdepodobne aj jediná značka na svete, od ktorej sa dozvieme akú dlhú dobu rum zrel v tropických a akú dlhú dobu v kontinentálnych podmienkach.
Aromatické koleso
Degustácia celého rumového portfólia značky TCRL je pozvánkou na rumovú cestu okolo sveta.
Namiesto námorných máp a kompasu však špecialisti z La Maison du Whisky vytvorili pre orientáciu vo svete TCRL rumov aromatické koleso. To vám poradí, ktorým smerom by ste sa mohli vydať, aby rum najviac ulahodil vašim chuťovým pohárikom.
Značka nám rozlišovanie rumov uľahčila nielen pomenovaním rumu krajinou pôvodu, ale aj farbou etikety orientačne udávajúcou približný chuťový profil a to, či ide o rum španielskeho, francúzskeho alebo anglického štýlu:
Rum španielskeho štýlu
Býva často označovaný aj ako “ron” a obvykle pochádza z krajín, ktoré boli aj bývalými španielskymi kolóniami. Medzi rumami TCRL ho rýchlo nájdete podľa zelenej farby etikety. Aromatické koleso vás k nemu navedie, ak obľubujete hrejivú a sladkú chuť s pečenými podtónmi, vanilkou, škoricou, sladkým drievkom, orieškami či medom. U nás sú sú dostupné rumy z Panamy a Nicaraguy, a to ešte aj v darčekových boxoch s degustačnými pohármi na rum.
Rum francúzskeho štýlu (francúzsky rhum)
Má oranžovú etiketu a rovnakou logikou prichádza z bývalých francúzskych zámorských kolónií - karibského ostrova Guadeloupe, polostrova Haiti, či afrického ostrova Réunion. Špecifikom týchto rumov sú zelené trávové tóny čerstvej cukrovej trstiny a ovocné tóny tropického ovocia. Tento typ rumu je však v našich končinách obľúbený pomenej.
Rum anglického štýlu
Je poslednou a najväčšou aromatickou kategóriou rumov s korenisto-drevitým chuťovým profilom v základe. V tomto prípade nám ale TCRL ponúka až dva smery, kam sa pri výbere rumu vydať:
■ edícia námorných rumov s vyšším obsahom alkoholu a modrou etiketou (v predaji sú aktuálne skvelé jamajské námorné rumy TCRL Jamaica WP 2012 a TCRL Jamaica 2013).
■ edícia s fialovou etiketou s klasickým obsahom alkoholu z Oceánie, konkrétne zo súostrovia Fiji (rum TCRL Fiji 2014) a z Austrálie (rum TCRL Australia 2015)
A predsa ešte jedna špecialita…
Medzi rumami TCRL nájdete aj červenú etiketu, ktorá na aromatickom kolese chýba. Červené etikety boli vyhradené pre špeciálne limitované edície, ktoré sú vyrábané iba v malých dávkach a limitovaných množstvách. Dobrá správa je, že my na Slovensku máme dostupné až tri z týchto výnimočných limitiek: TCRL Barbados 2005, TCRL Trinidad 2006 a ešte aj TCRL Venezuela 2006!
Na záver už len dodáme poslednú poznámku k aromatickému kolesu. Rum z Barbadosu môže ponúkať diametrálne odlišný chuťový zážitok, než rum z Trinidadu. Aromatické koleso preto berte len ako nápovedu na začiatku vášho transkontinentálneho objavovania rumov. Bližšie informácie vám napovie popis každého rumu. Vo Svete nápojov sme si istí, že medzi rumami Transcontinental Rum Line nájdete iné a nové chute, ktoré ste ešte neochutnali.
A určite aj také, ktoré sa vám dostanú pod kožu.