SUAU: Bodega, ktorá by nevznikla bez príbehu lásky
Písala sa polovica 19. storočia, keď sa naprieč oceánom plavil španielsky parník "El Mallorquín" pod velením kapitána dona Joana Suau y Bennasera. Ten bol známy nielen kapitánskymi povinnosťami, ale aj podnikavým duchom, vďaka ktorému na Kube vytvoril trh s anízovým likérom a iným kubánskymi produktami.
Súčasťou jeho obchodných aktivít tu bola, samozrejme, aj destilácia rumu. Keď začal podnikať, z kedysi obrovského španielskeho impéria zostali už len dve kolónie v Karibiku – ostrovy Kuba a Puerto Rico. Ani to mu však nezabránilo v tom, aby svoje obchodné cesty po Atlantickom oceáne a Stredozemnom mori rozširoval a El Mallorquín zakotvil aj v prístavoch Veracruzu, Buenos Aires, Montevideo, Santo Domingo a Haiti.
Osud to však zariadil trochu inak. Počas jedného zo svojich kotvení na ostrove Malorka sa kapitán Suau zaľúbil do dievčaťa zo španielskej rodiny, ktorá sa už celé generácie venovala obchodu s likérom v Španielsku a v Amerike. Jej rodičia romantickej láske nebránili, no kým kapitánovi dali ruku svojej dcéry a dovolili mu postaviť sa s ňou pred oltár, musel im dať dva sľuby: vzdať sa plavieb a záocenskych obchodov. Nechceli totiž, aby ich jediné dieťa od nich žilo tak ďaleko.
Kapitán Suau predal svoju loď, ale nie svoju spoločnosť. Tú v roku 1851 pevne ukotvil v Palme na Malorke, v domovine svojej lásky. Začal tam s tým, čo vedel najlepšie – s výrobou tradičných karibských nápojov.
A tak sa na Baleárskym ostrovoch zrodila jedna z najstarších spoločností s alkoholom, ktorá existuje aj po 170 rokoch. Boli to počiatky dnešnej Bodega Suau (alebo jednoducho len vinárstva Suau). Na konte má viacero rôznych alkoholických nápojov, no len z niektorých sa stali legendy, ktoré vyrába dodnes. Jedným z nich je aj Suau Brandy – brandy mimoriadnej kvality, ktorým sa hrdí už viac ako 70 rokov.
Základom Suau Brandy je vinič odrody Airén
Práve toto brandy má základ vo veľmi starej španielskej odrode bieleho viniča s názvom Airén. Suau Brandy sa vyrába remeselnými postupmi odrážajúcimi skúsenosti odovzdávané z generácie na generáciu.
Hrozno sa pri lisovaní stláča len jemne, aby sa zabránilo extrakcii trieslovín a olejových zložiek, ktoré by mohli ovplyvniť chuť a kvalitu konečného produktu. Pri nasledujúcej fermentačnej fáze sa telo nápoja zjednocuje a vôňa brandy začína silnieť. Výsledkom je brandy so 78 % obsahom alkoholu, ktoré ďalšie roky pomaly a pokojne dozrieva ako statickým, tak aj solera systémom.
Zrenie v pivniciach so 180 cm hrubými múrmi
Kvalita brandy Suau výrazne závisí však aj od mikroklímy a času stráveného v podzemných pivniciach na Malorke. Tie majú steny hrubé až 180 cm, vďaka čomu je proces zrenia izolovaný od akýchkoľvek vonkajších pachov a zvukov. V závere sa brandy mieša v polotienistej kamennej miestnosti, aby sa následne mohlo dostať k tým najpovolanejšíim – k skutočným milovníkom kvalitného brandy. Najviac pozornosti pritom na seba strhávajú dva najstaršie druhy:
Suau Brandy 25-ročné
Farba: tmavá mahagónová
Vôňa: opaľované drevo, náznak vína zrejúceho veľmi dlhý čas
Chuť: jemne korenistá, opálené drevo, sušené ovocie, vanilka a vlašské orechy, jemne sladká a to obzvlášť po prehltnutí
Záver: zľahka ostrý, no nie korenistý, olejový a plný v chuti s pripomienkou vonných tónov
Suau Brandy 50-ročné
Farba: tmavá mahagónová
Vôňa: dlho zrejúce víno, úžasné komplexná, ovocná, vyvážená a rozvíjajúca so do tónov zrelých sliviek a starého dreva
Chuť: jemne suchá, viskózna a plná, pripomína robustné vintage a staré dubové drevo s náznakmi karamelizovaného sušeného ovocia a hrozienok
Záver: hladký, osviežujúci, mierne pálivý kvôli obsahu alkoholu, olejový a trvácny
Vyskúšajte aj rum Ron Jungla:
... alebo 2 moria, 2 ostrovy a 2 druhy sudov
Ešte v úvode článku sme načrtli, že kapitán Suau sa popri obchode na Kube venoval aj destilovaniu rumu. A tak asi nie je ani takým veľkým prekvapením, že stopu po tejto dávnej minulosti nájdeme v Bodega Suau aj dnes. V hmatateľnej a popitnej podobe sa nazýva Ron Jungla.
Nie je to však rum so siahodlhou históriou. Tento rum sa vyrába zhruba len dva roky, a preto je skutočne skôr len odkazom na dávne aktivity kapitána Suau. O to viac však prekvapuje jeho úspech a my vám ho rozhodne odporúčame vyskúšať. Pýtate sa prečo?
Tvorcom tohto rumu je samotný kubánsky Maestro Ronero Juan Alberto Álvarez, ktorý stojí aj za ikonickými rumami Ron Relicario. V rume Ron Jungla pomohol prepojiť Karibik a Stredomorie, Kubu a Malorku, a vytvoriť tak exkluzívny rum s veľmi špeciálnym buketom. Základom je vysokokvalitný rum, ktorý prvotne zrel pod karibským podnebím a druhýkrát na Malorke v tichých pivniach Bodega Suau. Chuťový profil oplýva jemnou, napriek tomu príjemne výraznou chuťou, v ktorej dominujú tóny ovocia s jemnou drevitosťou v pozadí a hrejivým záverom.
Ako brandy Suau, tak aj Ron Jungla už nájdete online aj na Svetnapojov.sk s uvádzacou akciovou cenou. Neváhajte tieto výnimočné nápoje zo španielskeho ostrova Malorka ochutnať!