Čo stojí za tradíciou Karpatskej brandy?
Brandy je vo svojej podstate pálenka z vína. Jej počiatky sa datujú až do dvanásteho storočia, keď sa brandy v Európe tešila veľkej pozornosti a používala sa ako liek a anestetikum. Aj Karpatské brandy zo Slovenska má svoju históriu…
Obľúbený a chutný nápoj
V štrnástom a pätnástom storočí sa silná, často až 90 % brandy stala obľúbeným nápojom vyšších, bohatších vrstiev meštianskeho obyvateľstva. V tomto období sa výroba stala masovou a dostala sa aj na územie vtedajšieho Uhorska, konkrétne aj k nám – na Slovensko.
Samotná brandy má svoje korene v oblasti Cognac vo Francúzsku. Práve od tej sa odvodilo slovo koňak a tradícia vo výrobe brandy sa tam zachovala dodnes.
Proces, ktorý stojí za to
Celé to začalo v roku 1951 v Pezinku. Zo začiatku bola výroba neefektívna. Karpatské brandy vzniká spojením šumivého vína Hubert a koňaku. V tom čase sa používal drahý koňak dovážaný z Francúzska, ktorý bolo treba nahradiť.
V roku 1968 bol vypálený prvý vínny destilát. Po pár rokoch prišli dlho očakávané ochutnávky, ktoré všetkých prekvapili. Výrazná a nezameniteľná chuť nápoja si získala chuťové poháriky ľudí a stala sa neodmysliteľnou súčasťou našej krajiny. Samotný výrobný proces dodnes prebieha tak, ako na začiatku – podľa pôvodných receptúr.
Pre každého niečo
100 ľudí – 100 chutí. Práve preto si môžete vybrať z ponuky nápojov Karpatské KB, Karpatské brandy Špeciál a Karpatské brandy Exclusive.
Brandy sa dá dnes už piť naozaj rôznymi spôsobmi od výmyslu sveta. Ak máte radi čistú brandy, odporúčame ju piť pri teplote 17 až 21 stupňov z typickej čaše na brandy.
Brandy sa dá aj miešať. Anglickým štýlom – so sódou, ale aj s tonikom a ľadom. Niektoré typy brandy skvele vyniknú aj pri skutočne nízkych teplotách a používajú sa aj ako prísada do čím ďalej obľúbenejších miešaných drinkov.