Nechajte vyniknúť chuť koňakov. Zistite, ako pripraviť exkluzívne miešané nápoje

Aký je rozdiel medzi brandy a koňakom
Korene názvu brandy nájdeme v holandskom slove brandewijn – to v preklade znamená ohnivé alebo spálené víno. Koňak sa však tiež páli z vína, aký je teda medzi nimi rozdiel? Je to rovnaké, ako s označením šampanské a sekt – koňak je jeden z druhov brandy, najväčší rozdiel nie je v postupe výroby, ale v jeho pôvode. Je zákonom dané, že destilát s označením „Cognac“ musí pochádzať z okolia rovnomenného mesta v západnej časti Francúzska. Toto územie sa delí na šesť krajov, tie sú zoradené podľa kvality: Grande Champagne (najvyššia kvalita), Petite Champagne, Borderies, Fins bois (tu sa vyrába najviac koňaku), Bons bois, Bois ordinaires (najmenej kvalitné).
Ďalším pravidlom, ktoré koňak musí spĺňať, je minimálne dvojročné zrenie v dubových sudoch od konca destilačnej sezóny. Tá sa môže začať v októbri počas kvasenia prvého vína a končí sa 31. marca. Zároveň koňak musí byť najmenej z 90 % vyrobený z bieleho vína odrôd Ugni Blanc, Folle Blanche alebo Colombard. Dodržiavanie týchto prísnych pravidiel sa prejaví nielen vo výnimočnej chuti, ale aj vo vyššej cene. Preto ak vám nabudúce niekto ponúkne „pravý gruzínsky koňak“, môžete ho nonšalantne upozorniť, že sa vám chystá naliať brandy.

Ako si najlepšie vychutnať koňak?
S ľadom, alebo bez? Samotný či v miešanom nápoji? Sám Maurice Hennessy - otec koňaku vám necháva voľnú ruku – dôležité je, aby ste z neho mali radosť a chutil vám. Koňak je však osviežujúci nápoj, preto by sa mal podávať v rozmedzí od 17 do 22 °C. A keď sa rozhodnete pre kocku ľadu, vložte ju do pohára ešte pred naliatím nápoja. Hoci väčšina špeciálnych koňakových pohárov je široká na nízkej stopke, najlepšieho si tento nápoj vychutnáte z menšieho pohárika v tvare tulipánu.
Ak pijete koňak samotný, najprv k nemu privoňajte, zakrúťte pohárikom, nech sa výpary ešte zvýraznia a potom si trochu odpite. Tak vyburcujte svoje chuťové bunky. V zásade platí, že čím starší koňak, tým kvalitnejší, preto nie je na škodu poznať aj tieto značky. Skratka V.S. znamená „very special“, takýto koňak zreje najmenej dva roky. V.S.O.P. je „very superior old pale“ a v sude ostáva aspoň štyri roky. Najstarším je X.O., extra old, ktorý dozrieva minimálne 6 rokov.
Ak však s koňakom nemáte skúsenosť, na začiatok siahnite po type V.S. Ten nie je taký silný a korenistý ako dlhšie zrejúce a lepšie si ho vychutnáte. Skvelou voľbou je napríklad Meukow V.S.
Koňak a miešané drinky?
Mladšie koňaky V.S. a V.S.O.P. sú skvelé aj v miešaných nápojov. Nemusíte mať vôbec obavy: bol to rum a práve koňak, na ktorých základe boli postavené prvé koktaily. Existuje množstvo receptov, niektoré sú neuveriteľne jednoduché – napríklad koňak s colou sa volá Tokio at Night a pijú ho hlavne mladí Japonci. Tento destilát sa tiež zvykne piť so sektom či šampanským, tento nápoj sa volá Hnedý medveď. Existujú však aj lahodnejšie kombinácie, niektoré z nich sú dokonca v katalógu Svetovej organizácie barmanov. Ktoré to sú?
Nájdete tam napríklad Brandy Alexander. Základ drinku tvorí koňak (3 cl), ktorý zmiešate so šľahačkovou smotanou (3 cl), kakaovým likérom (3 cl) a na vrch nastrúhate muškátový oriešok. Ďalším obľúbeným a pomerne jednoduchým nápojom je Sidecar. V šejkri s ľadom zmiešate koňak (6 cl), citrónovú šťavu (0,75 cl) a Triple sec (0,75 cl). Tento drink podávate však bez ľadu.
Tak ako, láka vás viac – miešaný nápoj, alebo koňak samotný?