Whitley Neill - gin inšpirovaný chuťami Afriky
Whitley Neill je prémiový výrobca London Dry Ginu, ktorý bol uvedený na trh v roku 2005 Johnnym Neillom. Jeho špecifická chuť sa vyznačuje dvoma rastlinnými zložkami pochádzajúcimi z Afriky. Ovocie zo stromu baobab a machovky peruánskej, ktorá sa dnes pestuje v Južnej Afrike. Práve toto ovocie dodáva ginom Whitley Neill exotický nádych afrického podnebia a tým sa odlišujú od ostatných ginov.
Rodinná tradícia ginu Whitley Neill
Rodina Neill začala s destiláciou v roku 1762 a Johnny Neill je už ôsma generácia, ktorá zachováva dlhoročnú rodinnú tradíciu. Od mladosti rád experimentoval. Pod vedením svojej babičky skúšal, ako sa dá dramaticky zmeniť ostrosť borievky pridaním rôznych botaník a ovocia.
Johnovou inšpiráciou pri tvorbe nových exotických chutí sa stala jeho manželka, ktorá pochádza z Južnej Afriky. Často mu rozprávala dojemné príbehy z jej rodiska a práve takto sa John dostal k machovke či ovociu z baobu, ktoré spojil do jedného unikátneho ginu.
Zaujímavosťou je, že z predaja každej fľaše ide päť penny (cca 0,05 €) do organizácie Tree Aid v Afrike, na pomoc pri zalesňovaní. Značka Whitley Neill je jedna z mála, ktorá urobila takýto verejný záväzok voči spoločenskej zodpovednosti.
Vyrobený v Anglicku, inšpirovaný Afrikou
Gin Whitley Neill, destilovaný neďaleko Birminghamu, je vyrobený zo 100% obilného liehu, ktorý sa počas výroby mieša s výťažkami z ovocia. Následne sa destiluje v krásnom starožitnom medenom kotli, ktorý má viac ako 100 rokov. Destilačný prístroj s láskou nazývajú „Constance“.
Pri výrobe sa používa iba najčistejšia voda a aby sa zabezpečila najvyššia kvalita, každá z deviatich rastlinných prísad je starostlivo vyberaná.
Slogan Whitley Neill: „Vyrobený v Anglicku a inšpirovaný Afrikou“, je presný opis toho, čo nás čaká pri ochutnaní tohto jedinečného ginu.
Vo svojom portfóliu má okrem už spomínanej machovky, či ovocia z baobabu aj ďalšie tradičné i exotické botaniky z celého sveta, ako borievka, koriander, zázvor, rebarbora, citrónová tráva, pomarančová kôra, kôra cassia, koreň angeliky, či koreň kosatca.
Koktaily z ginu Whitley Neill
Sicilian Sunset
Ingrediencie:
- 50 ml Whitley Neill Blood Orange Gin
- 50 ml čerstvej pomarančovej šťavy
- 25 ml čerstvej limetkovej šťavy
- 10 ml tekutého medu
- pomarančová kôra alebo sušený pomarančový plátok
Príprava:
Do šejkra s ľadom pridajte Whitley Neill Blood Orange Gin, čerstvú pomarančovú šťavu, limetkovú šťavu a med. Tekutinu dôkladne pretrepte a sceďte. Servírujte v pohári na martini alebo v kokteilovom pohári coupette. Ozdobte pomarančovou kôrou alebo sušeným pomarančom.
Blood Orange Elder Flower Garden
Ingrediencie:
- 50 ml Whitley Neill Blood Orange Gin
- 25 ml bazového sirupu
- 15 ml limetkovej šťavy
- 150 ml Thomas Henry Ginger Ale
- pomarančové koliesko a tymián
Príprava:
Do vysokého pohára s ľadom nalejte Blood Orange gin, bazový sirup a limetkovú šťavu. Premiešajte a následne prelejte zázvorovým tonikom. Ozdobte pomarančovým kolieskom a tymiánom.
Raspberry Gin & Tonic
Ingrediencie:
- 50 ml Raspberry Whitley Neill
- 100 ml Thomas Henry Slim Tonic
- 3 citrónové mesiačiky
- 4 maliny
Príprava:
Dva citrónové mesiačiky a maliny dajte do pohára a popučte. Pridajte kocky ľadu a ďalšie prísady. Jemne premiešajte a servírujte spolu s posledným citrónovým mesiačikom.
Clementine Negroni
Ingrediencie:
- 25 ml Whitley Neill Dry Gin
- 25 ml Campari
- 25 ml talianskeho Vermutu
- 25 ml čerstvá šťava z klementíniek
Príprava:
Pridajte všetky ingrediencie do poháru spolu s kockami ľadu a dobre premiešajte. Ozdobte plátkom čerstvej klementínky.