Tequila: Pôvabný nápoj z Mexika
Medzinárodný deň tequily bol pôvodne zaužívaný ako miestny zvyk v Mexiku. V roku 2018 mexická vláda oficiálne uznala deň tequily. Hoci sa tequila môže vyrábať len v niekoľkých regiónoch Mexika, deň tequily môže oslavovať ktokoľvek a kdekoľvek.
Napríklad návštevou Mexika spolu s priateľmi alebo doma formou kokteilu ako Spiced Paloma, Tereman Avo-Colada, Ponche Caballero a Spring Flora.
Tequila sa vyrába už od roku 1824. No existujú aj neoficiálne informácie, že predchodca tequily, nazývaný pulque, bol vyrábaný civilizáciami, ktoré existovali pred starými Aztékmi.
Čo je to tequila a odkiaľ pochádza?
Tequila je veľmi známy destilovaný alkoholický nápoj vyrobený z modrej agáve, ktorá pochádza najmä z oblastí okolo mesta Tequila. Aby sa tequila mohla kvalifikovať ako tequila, musí byť vyrobená aspoň z 51 % modrej agáve a dosahovať 35 až 55 % obsah alkoholu. Vďaka svojmu historickému a kultúrnemu významu bol región v blízkosti Tequily v roku 2006 vyhlásený za svetové dedičstvo UNESCO.
Vďaka červenej vulkanickej pôde sa rastlinám veľmi darí a každý rok sa tam vyzbiera priemerne 300 miliónov kusov agáve. Mexické zákony stanovujú, že tequilu možno vyrábať iba v štátoch Jalisco, Guanajuato, Michoacán, Nayarit a Tamaulipas.
Ako sa vyrába?
Srdcia rastlín agáve, nazývané piñas, sú očistené z listov a uvarené. Následne sa melú a fermentujú niekoľko mesiacov až tri roky. Podobne ako pri víne, aj typ pôdy, v ktorej sa rastlina pestuje, môže ovplyvniť chuť konečného produktu.
Tequila sa viac a viac stáva veľmi obľúbenou a ide o najrýchlejšie rastúci segment v rámci alkoholu. Ak máte radi zmenu, nové vône, chute a radi objavujete, tequila je pre vás tou správnou voľbou.
Rozdelenie tequíl.
Prvá základná kategória sa rozdeľuje do troch typov, ktorými sú:
Blanco:
Ide o tequilu, známu tiež ako strieborná „silver“ alebo „plata“. Je väčšinou bezfarebná no nie je to pravidlom, pretože tieto „nestarené“ tequily môžu zrieť v sudoch až 60 dní. Hoci Blanco tequily zvyčajne nestarnú, často sa nechajú odpočívať v nádržiach z nehrdzavejúcej ocele, aby sa umožnila oxidácia. Vzhľadom na čas, ktorý rastlina agáve potrebuje na dosiahnutie zrelosti, niektorí hovoria, že blanco tequila „starne skôr v zemi než v sude“.
Añejo:
V preklade zo španielčiny „stará“ tequila, ktorá môže byť označená aj ako „extra starená“ dozrievala v uzavretých dubových sudoch alebo sudoch z dubu Holm s maximálnou kapacitou 600 litrov po dobu 1 rok. Na úpravu farby a chuti môže výrobca pridať karamel a rôzne dochucovadlá.
Reposado:
Termín reposado bol zavedený v roku 1968 a v preklade zo španielčiny znamená „odpočinutý“. Pravidlá tiež umožňujú, aby sa reposado tequily označovali ako „starené“.
Reposado tequila musí zrieť v dubových sudoch alebo sudoch z dubu Holm nešpecifikovanej veľkosti alebo sudoch nazývaných pipones (tiež nešpecifikovanej veľkosti) po dobu minimálne 60 dní. Niektoré reposado tequily však dozrievajú v malých sudoch (zvyčajne v ex-bourbon sudoch) podstatne dlhšie ako 60 dní.
Druhá pokročilejšia kategória sa rozdeľuje na dva typy, ktorými sú:
100% agáve:
Tento výraz sa používa pre tequilu destilovanú iba z agáve bez pridania ďalších cukrov pred fermentáciou. 100 % tequila musí byť plnená do fliaš v rámci svojho výrobného regiónu a tieto sú všeobecne považované za najlepšie tequily.
Mixito:
Ide o termín, ktorý sa používa pri zmiešaných tequilách, do ktorých boli pred fermentáciou pridané trstinové alebo kukuričné cukry. Minimálne percento agávových cukrov potrebných na fermentáciu a výrobu tequily sa v priebehu rokov znížilo, zo 100 % agáve v roku 1949 (keď boli stanovené prvé oficiálne normy), na 70 % v roku 1964 a nakoniec na minimálne 51 % od roku 1970.
Je potrebné objasniť, že mixito tequily nie sú označené ako „mixito“, sú to jednoducho tequily. Každá tequila, ktorá konkrétne neuvádza 100% obsah agáve, bude teda mixito tequilou. Mixito tequily boli zavedené so zámerom, aby sa používali skôr v miešaných nápojoch, než aby sa konzumovali čisté.
Upozornenie! Do 24.7 platí zľava na vybrané značky tequíl až do - 10 %.
Náš sortiment vám ponúka obrovské množstvo rôznych typov tequíl. Či už hľadáte pravé klasiky alebo exkluzívne novinky, určite si budete mať z čoho vyberať. Stačí kliknúť sem a dostanete sa do širokej ponuky tequíl alebo môžete vyskúšať nami odporúčané značky ako, Muestra Ocho No.8, Topanito, Rooster Rojo, Tres Sombreros a KAH Tequila.
Pokiaľ túžite po skutočnom pôžitku luxusnej tequily vyrobenej z prémiovej 100 % agáve z odrody Weber Azul, ktorá vytŕča z davu, určite siahnite po poslednom kuse zberateľskej fľaše Tears of Llorona.