Spoznajte rumy z ostrova Svätej Lucie - Chairman’s Reserve
Zrodila sa vášeň pre rum
Laurie Barnard, zosnulý predseda spoločnosti St Lucia Distillers, inšpiroval a vytvoril kultovú značku Chairman's Reserve v roku 1999. Jeho vízia definovať a znovuobjaviť kategóriu rumu Svätej Lucie sa nepodobala ničomu, čo rum dovtedy alebo odvtedy zažil. Zatiaľ čo iné liehovary nakupovali kolónové destilačné zariadenia na zvýšenie výroby, Laurie investoval do eklektických typov sudov, malých destilačných zariadení, vlastného kmeňa kvasiniek a cukrovej trstiny. Veril, že najlepší rum sa nedosiahne z jedného suda, ale zmiešaním rôznych zložiek rôzneho veku, povrchovej úpravy, štýlov a základných surovín.
Laurie sa narodil na Svätej Lucii v roku 1945 a nestrácal čas, aby sa vydal po stopách svojho otca v poľnohospodárskom priemysle. Vo veku 18 rokov začal pracovať po boku svojho otca Denisa na statku, kde riadil obchod s cukrovou trstinou a banánmi. Čoskoro nato, v roku 1969, sa stal GM rozsiahlej poľnohospodárskej farmy, ktorá sa stala najväčšou banánovou farmou na Winardových ostrovoch a zamestnávala viac ako 500 ľudí. V tom istom čase prevzal zodpovednosť aj za liehovar a začal pestovať svoju lásku k rumu a nekonečným možnostiam, ktoré poskytoval.
Suroviny
Melasa
Melasa z Dominikánskej republiky sa priváža trikrát ročne na veľkej cisternovej lodi a prečerpáva sa do nádrží v liehovare cez kilometer dlhé potrubie.
Cukrová trstina
V súlade s filozofiou značky Chairman's Reserve a so zameraním na umenie miešania sa do niektorých expresov značky Chairman's Reserve, konkrétne 1931 a Legacy, pridáva malé percento destilátu z cukrovej trstiny. Táto cukrová trstina sa pestuje v susedstve liehovaru a v roku 2004 ju Laurie Barnard priviezol z Barbadosu.
Zdroj vody
Voda z rieky Roseau sa zbiera v rybníku Beru vzdialenom len niečo vyše kilometra od liehovaru a používa sa na fermentáciu a chladenie zariadení. Kvasinky milujú minerály, ktoré sú prirodzene prítomné v tejto mäkkej vode, čo pomáha vytvárať priaznivé estery.
Dažďová voda sa zbiera zo striech zariadenia. Približne 3,5 milióna galónov vody ročne sa zbiera a používa pri miešaní rumov. Táto voda je ideálna na miešanie vďaka nižšiemu obsahu minerálov.
Fermentácia
Spoločnosť St. Lucia Distillers používa dva rôzne druhy kvasiniek, ale všetok vyzretý rum sa kvasí vlastným kmeňom kvasiniek, ktorý bol izolovaný z malého poľa cukrovej trstiny v liehovare.
Kvasenie trvá 36 hodín v 8 otvorených betónových fermentačných nádržiach. Predtým, ako je pripravený na destiláciu, sa rmut nechá vykvasiť na obsah alkoholu 7 %.
Svätá Lucia - perla Karibiku.
Destilácia
Spoločnosť Saint Lucia Distillers má rôzne kotlové destilačné zariadenia, ktoré sa používajú v procese destilácie:
Vendome Still má kapacitu 1 364 litrov. Bola nainštalovaná v roku 2003, je to hybridný destilačný prístroj s 9 platňami a využíva dávkovú destiláciu.
Destilačný prístroj John Dore II má kapacitu 6 000 litrov a bol nainštalovaný v roku 2005.
Destilačný prístroj John Dore I Still má kapacitu 450 litrov a bol nainštalovaný v roku 1998.
Stĺpcový destilačný prístroj Coffey uvedený do prevádzky v roku 1985, má denný výkon 4 500 lPA. Stále 2 kolóny majú rektifikačnú kolónu so 45 platňami.
Starnutie
Chairman's Reserve dozrieva prevažne v sudoch po burbone, hoci v rume 1931 sa nachádza malé percento rumu dozrievajúceho v sudoch po portskom.
Teplé tropické podnebie na Svätej Lucii je ideálnym prostredím na zrenie, ktoré dodáva drevu maximálnu extrakciu za minimálny čas.
Zoznámte sa aj so špeciálnou edíciou rumu vytvorenou pre Slovensko!
Rum Chairman's Reserve Master's Selection for Svet nápojov pochádza z karibského ostrova Sv. Lucia a ukrýva blend dvoch skvelých melasových rumov John Dore 1 a Vendome 2012. Rumy boli destilované metódami Double Retort a Pot Still. K výbornej chuti prispieva aj 8 rokov zrenia v dubových ex-bourbon sudoch. Výsledok vyniká vysokým obsahom esterov, ktoré sú zodpovedné za výrazný a bohatý chuťový profil odrážajúci elegantný charakter rumov Chairman's Reserve.
Odporúčame ochutnať jedinečné rumy Chairman's Reserve!