Najnovší hit sa volá Aperol spritz. Odkiaľ prišiel a ako ho pripravíte?
Osviežujúci Aperol Spritz môžete toto leto vidieť snáď na takmer každej letnej terase. Do svojej ponuky tento elegantný oranžový drink zaradilo množstvo podnikov a reštaurácií. Viete však, odkiaľ prišiel a ako si ho môžete pripraviť aj doma?
Hlavnou zložkou koktailu Aperol Spritz je ľahký oranžový likér Aperol. Ten sa začal vyrábať v roku 1919 v talianskej Padue. Dnes už likér Aperol takisto patrí pod svetoznámu značku Gruppo Campari. Pôvodne bol Aperol predstavený ako diétny a ľahký likér. Obsahuje len 11 % alkoholu a bol tak akousi slabšou alternatívou k populárnemu talianskemu likéru Campari, ktorý je nielen silnejší (obsahuje 20 % alkoholu a viac), ale aj tmavší.
Domov Aperol spritzu nájdeme v Benátkach
Popularita Aperolu začala výrazne narastať po druhej svetovej vojne, najmä v päťdesiatich rokoch, kedy sa stal veľmi populárnym predovšetkým medzi mladými ľuďmi ako súčasť koktailu Aperol Spritz.
Koktail bol inšpirovaný benátskym zvykom riediť biele víno vodou, s čím začali ešte rakúski okupanti Benátok v 19. storočí. Pre Rakúšanov (presnejšie obyvateľov Rakúsko-Uhorska), zvyknutých skôr na pivo, bolo talianske víno vraj prisilné. Začali si ho teda riediť vodou. Tento zvyk sa v Benátkach udomácnil a s postupom času vodu nahradila minerálka či sóda.
Netrvalo dlho a na začiatku dvadsiateho storočia niekomu napadlo pridať do tohto „spritzu“ aj trocha likéru, pričom populárnou voľbou sa stal práve Aperol. A tak vznikol krásny oranžový a chutný Aperol Spritz.
Ako sa chutný koktail zmenil na celosvetový fenomén?
Svojej popularite môže Aperol Spritz ďakovať najmä spoločnosti Campari, ktorá likér Aperol v roku 2003 kúpila. Práve spoločnosť Campari sa rozhodla investovať nemalé peniaze do reklamy a marketingu a Aperol skutočne „tlačila“ vpred s novými kreatívnymi reklamami a umelcami, ktorí si na Aperol Spritze pravidelne pochutnávali.
Aperol sa tak čoskoro stal nielen najpredávanejším a najpopulárnejším drinkom v Taliansku, ale čoskoro dobyl aj zvyšok sveta. Dnes už nie je problém ho nájsť ani v slovenských mestách a podnikoch.
Ako si pripraviť Aperol spritz aj doma
Nie je to nijako náročné a potrebujete len minimum surovín. Prichystajte si:
Aperol Spritz je známy pre svoju receptúru 3-2-1. V tom sa skrýva aj jeho príprava. Pohár na víno naplňte ľadom do ⅔ a vložte doň plátok pomaranča. Keď máte takto pohár pripravený, nalejte doň 3 diely Prosecca, krúživým pohybom vlievajte 2 diely Aperolu a napokon dolejte 1 diel sódy. A skvelý Aperol Spritz je na svete.
Ak potrebujete názornú ukážku, tu je videorecept priamo od expertov.
Pochutnajte si aj vy doma na najobľúbenejšom talianskom koktaile. Len máločo poteší vašu návštevu či priateľov viac ako elegantný a osviežujúci Aperol Spritz.