Ako vybrať Whisky?
Vybrať tú správnu whisky je naozaj umenie. My vám s tým však vieme pomôcť. Poďte sa s nami pozrieť na krátku históriu vzniku tohto inovatívneho nápoja!
Whisky je alkoholický nápoj, destilovaný z obilnín, zrejúci v drevených sudoch najčastejšie dubových.
Najstaršia zmienka o whisky siaha do neskorého stredoveku. Účty škótskeho kancelára pokladu z roku 1494 obsahujú položku - osem bollov( staroškótska jednotka váhy) sladu pre mnícha Johna Cora, aby mohol vyrobiť aqua vitae. Začiatkom 16.storočia sa whisky stáva kráľovským nápojom a dostáva sa mu veľkorysej podpory. Domovom whisky je škótska Vysočina - Highlands. Je to pomerne odľahlá a málo obývaná oblasť.
Whisky je alkoholický nápoj destilovaný z obilnín - jačmeň, raž, pšenica, kukurica. Zrno z obilnín sa najskôr namočí do vody, čím začne proces klíčenia a škrob v obilninách sa premieňa na cukor. Klíčeniu jačmeňa sa hovorí aj sladovanie (odtiaľ označenie slad). Kvalitný vodný zdroj je výraznou podmienkou pri umiestnení destilérky a špičkové pálenice majú kúpené aj pozemky ďaleko okolo zdroja vody, aby zamedzili jej znečisteniu. Miesta, kadiaľ tok vody preteká, dokonca môže ovplyvniť chuť whisky.
Zrno sa potom suší a následne sa pomelie – čím je zrno jemnejšie pomleté, tým viac alkoholu z neho viete získať. Ďalej sa maceruje (lúhuje v horúcej vode) a neskôr kvasí vo veľkých drevených sudoch. Pridané kvasinky štiepia cukor v procese fermentácie a vytárajú alkohol.
Tu prichádza na rad proces viacnásobnej destilácie, kedy sa odparuje alkohol z vody (má nižší bod varu ako voda) a v medených potrubiach sa schladením skondenzuje na destilát s potrebným obsahom alkoholu.
Teraz prichádza najdôležitejšia časť, ktorá z veľkej miery ovplyvňuje aj cenu výsledného produktu – zrenie v sudoch. Čím dlhšie, tým získavate typicky kvalitnejšiu whisky až po určitý vek, ktorý je pre daný druh maximálny.
Druhy sudov, ktoré sa na zrenie whisky používajú sú najčastejšie vyrobené z dubového dreva. Vyrábajú sa z dvoch druhov dubov: z bieleho amerického dubu - musí rásť minimálne 70 rokov, alebo z európskych typov dubov - musia rásť viac ako 100 rokov.
Podľa Írov umenie výroby whisky pochádza z Írska a odtiaľ sa dostalo ďalej do Škótska. Podľa legendy prišiel do Írska svätý Patrik, stal sa národným svätcom, vyhnal z Írska diabla a naučil Írov destilovať životodarný nápoj z jačmeňa. Čo bolo už v 12. storočí. Koluje aj množstvo ďalších historiek a príbehov. Tieto majú potvrdzovať skutočnosť, že to boli Íri a nie Škóti, kto vynašiel whisk(e)y. Všetky tieto historky sú však len legendou, neexistuje dôkaz, ktorý by dokazoval pravdivosť ktorejkoľvek z nich. Prvá písomná zmienka o destilácii jačmeňa sa v Írsku objavuje až v roku 1556, a to v zákone schvaľovanom parlamentom.
Rozdelili sme whisky/whiskey podľa toho, odkiaľ pochádza:
- Škótska whisky (single malt, blended malt, grain)
- Americká whisky (bourbon, corn, rye, single barrel, small batch)
- Írska whiskey (blended, single malt, single pot still, grain)
- Japonská whisky(single malt, blended malt, grain)
- Kanadská whisky
- Iné whisky(rôzne krajiny)
Vysvetlenie pojmov:
- single malt whisky - jednosladová (vyrobená z jedného sladu), jednodruhová whisky
- blended malt whisky - miešaná sladová (z viacerých druhov sladov) whisky
- blended whisky - miešaná whisky (viacero druhov už vyzretých whisky miešaných spolu)
- grain whisky - obilná whisky
- bourbon whisky - whisky obsahujúca minimálne 51 % kukuričnej zložky, musí dozrievať aspoň dva roky a vyrobená musí byť výhradne v USA
- corn whisky - kukuričná whisky
- rye whisky - ražná whisky
- single pot still whisky - jednodruhová destilovaná whisky